Maisto produktai, kurių reikėtų vengti nėštumo metu

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti nėštumo metu, nėra kokie nors išskirtiniai ar ypatingi. Tai iš esmės įprastiniai, kasdien vartojami produktai, kurie nekenksmingi kitiems asmenims, tačiau gali tapti bakterijų ar infekcijų, pavojingų besivystančiam vaisiui, šaltiniu:

Maisto produktai, kurių reikėtų vengti nėštumo metu

1. Minkštas sūris su baltuoju pelėsiu ir sūris su mėlynuoju pelėsiu

Brie, stiltono, kamambero gali turėti vadinamąją listeria bakteriją, kuri gali sukelti persileidimą arba nulemti priešlaikinį gimdymą.

2. Žemės riešutai

Nors šiaip riešutai yra vertingas produktas, tačiau žemės riešutai yra nepaprastai didelis alergenas. Alergija žemės riešutams yra gana plačiai paplitusi ir manoma, kad organizmo jautrumas jiems pradeda formuotis dar motinos įsčiose, todėl rekomenduojama visiškai atsisakyti žemės riešutų nėštumo metu. Ypač rekomenduojama jų vengti, jeigu šeimoje yra asmenų alergiškų žemės riešutams arba sergančių šienlige,  egzema arba astma.

3. Minkštai virti arba termiškai neapdoroti kiaušiniai

Pvz.: desertuose) gali būti užkrato salmonelemis šaltinis. Beje, šio maisto nerekomenduojama valgyti ir visiems kitiems, jeigu nesate tikri, kad kiaušiniai tikrai “švarūs”, nes salmoneliozė nėra pati maloniausia liga ir nesilaukiantiems.

4. Tuno,taip pat ryklio, kardžuvės, marlino mėsos

Šios žuvys linkusios savyje kaupti gyvsidabrį, kuris gali padaryti žalos dar negimusio kūdikio nervų sistemai. Dėl to nėščiosioms nerekomenduojama suvalgyti daugiau negu dvi vidutinio dydžio skardines konservuoto tuno arba vieną šviežio tuno kepsnį per savaitę. Beje, ta pati rekomendacija taikoma ir krūtimi maitinančioms mamoms bei vaikams iki 6 metų.

5. Alkoholis pašalina iš organizmo jame esančias cinko atsargas

Per didelis alkoholio kiekis nėštumo metu gali prasiskverbti pro placentą ir paskatinti įgimtų vaisiaus ydų atsiradimą. Nėštumo metu geriausia iš viso atsisakyti alkoholio.

6. Kofeinas

Per didelis kofeino kiekis (daugiau nei 6 puodeliai per dieną) gali sukelti nervų sistemos veiklos sutrikimų ir nulemti mažą kūdikio svorį, todėl besilaukiančioms moterims patariama riboti suvartojamo kofeino kiekį  iki 300 mg per dieną. Reikia turėti omenyje, kad kofeino yra ne tik kavoje, bet ir arbatoje, kai kuriuose angliarūgšte prisotintuose gėrimuose, šokolade.

7. Termiškai neapdorota arba nepilnai apdorota mėsa

Pvz.: kepsnys su krauju, nes joje gali būti bakterija toxoplasma, galinti sukelti persileidimą arba vaisiaus apsigimimus, priklausomai nuo to, kuriuo nėštumo periodu užsikrečiama. Tai pat, siekiant išvengti šios bakterijos, prieš valgant reikia kruopščiai nuplauti vaisius ir daržoves bei nusiplauti rankas po kontakto su katėmis, nes būtent jos laikomos šios bakterijos pernešėjomis.